Billede:
IMG_5165 2
Overskrift:

Taler du lufthavnsk?

Oprettet:
10-07-2017
Nyhedstekst:


I en lufthavn findes mange forskellige fagudtryk, som for sikkerheds-, drift- og check ind-personale er en helt naturlig del af dagligdagen.


Vi har bedt vores personale om at forklare nogle af de mest anvendte udtryk, som de hver dag bruger, for at lufthavnen fungerer. Herunder uddyber Christa, der er AFIS-operatør og har derfor sin daglige gang i kontroltårnet, tre udtryk, du måske ikke kendte.


Slot tid henviser det til tidspunktet, dit fly skal lette på. Flyet er booket til afgang på et bestemt klokkeslæt, som er bestilt på forhånd i forhold til de mange andre fly, der letter rundt omkring. Slot tiden er afgørende for, at flyet kan holde sin flyvetid og plan hele vejen ned over Europa, og sikrer, at der er plads til alle fly verden over, så der ikke opstår trafikpropper i luftrummet over os.


ETA / ETD er forkortelsen af Estimated Time of Arrival / Departure og bruges som udtryk for, hvornår man forventer, et fly vil lande eller lette. Arrival betyder ankomst, og Departure betyder afgang. Ud fra flyets slot tid er der lavet en flyveplan, hvor starttid, flyvetid og estimeret ankomsttid er beregnet.


Bane 24 og bane 06 er navnene på landingsbanen. Der findes kun den ene og samme bane, så de to tal refererer til, om det er den ene eller anden ende af banen, som flyet starter eller lander på. Banen hedder altså det ene eller andet alt efter, hvilken ende piloten skal flyve ind fra. Nummeret fortæller, hvilken kompasretning banen har målt i dekagrader.


Skal en pilot lande på bane 24, betyder det, at han skal holde kurs 240, da man altid deler med 10 og runder op eller ned til nærmeste heltal. Skal flyet lande fra den anden ende, skal flyet holde kurs 60.


Da jordens magnetfelt flytter sig, sker det nogle gange, at kompasretningen ændrer sig så meget, at det er nødvendigt at ændre banenumrene, så de passer med kompasretningen for banerne.


hca-sitemap.png

Lufthavnvej 131, DK-5270 Odense N | Tel: +45 65 95 50 72

Åbningstider: Mandag - fredag 08:00 - 18:00. Lørdag - søndag: 09:00 - 17:00

hha-logo2014