Billede:
P1020448
Overskrift:

Taler du lufthavnsk? Vol. 2

Oprettet:
17-07-2017
Nyhedstekst:


I en lufthavn findes mange forskellige fagudtryk, som for sikkerheds-, drift- og check ind-personale er en helt naturlig del af dagligdagen. Vi har bedt vores personale forklare nogle af de mest anvendte udtryk, som de hver dag bruger, for at lufthavnen fungerer. 


Herunder uddyber Rasmus, der er brandmand og indsatsleder og derfor har sin daglige gang på brandstationen, en række udtryk, som du måske ikke kendte.


Melex er navnet på de små eldrevne biler, der bruges under handling til at køre udstyr ud på forpladsen, som er det område foran terminalen, hvor vi har alt vores handling. For eksempel når bagagen skal køres ud til flyet.


Ground power er det sorte kraftige kabel,  som giver strøm til flyet, når motorerne er slukket. Det bliver koblet til flyet, så snart det er parkeret.


Marshall er navnet på den person, der vinker flyet ind på forpladsen og sørger for, at flyet bliver parkeret, hvor vi gerne vil have det til at stå. Marshall kobler sit headset til flyet, så han kan kommunikere direkte med styrmanden og kaptajnen.


C-SRA står for critical security restricted area og er de områder, som personer med boardingpas eller personale med ID-kort har adgang til efter at have gennemgået securitytjek. Før hver afgang skal området screenes for at sikre, at alt er, som det skal være. Hvis lufthavnspersonalet går uden for området, skal de gennem security eller tjekkes manuelt af en kollega for at komme ind igen.


Indsatsleder er den øverste ansvarlige ved al groundhandling. Det er indsatslederen, der kordinerer samarbejdet mellem check-in, security og lastfolk og kommunikerer med AFIS-operatøren i tårnet.


hca-sitemap.png

Lufthavnvej 131, DK-5270 Odense N | Tel: +45 65 95 50 72

Åbningstider: Mandag - fredag 08:00 - 18:00. Lørdag - søndag: 09:00 - 17:00

hha-logo2014